Pimpa din IKEA-byrå – så gör du

Filed in Inredning, Renovering by on 22 januari, 2017 0 Comments
Dela vidare:

De senaste två helgerna har bl a gått åt till att pimpa en IKEA-byrå som jag kommit över via Blocket. Det år en byrå vid namn Rast, som när den säljs är helt i obehandlad furu. Mitt mål var att ge den lite färg eftersom vårt barnrum är i stort sett vitt.

Jag har aldrig varit på en riktig auktion, men har avundats vänner (oftast smålänningar!) som har vackra gamla skåp och byråar som inhandlats för någon hundralapp – om ens det. Jag har kikat på Blocket efter något lämpligt renoveringsobjekt, och förra helgen hittade jag så en liten byrå som ”bortskänkes mot avhämtning”. Score! 249 kr sparade – kaching!

Så här såg byrån ut när jag hämtade den:

2017-01-15 11.51.59

Så här såg byrån ut när jag hämtade den: vit och ljust gul.

Jag började måla i dagsljus, men det är inte den bästa säsongen för sånt – dagsljus alltså – så därför tog det två helger, trots att det bara var tre lager. Man vill ju se att färgen är ordentligt täckt!

Jag målade med en färg från Flügger som jag redan hade hemma, Interior High Finish 90. Stommen var redan vitmålad, så den behövde bara ett lager färg, medan lådfronterna behövde tre.

Målning

Jag målade de ljusgula lådorna vita, totalt tre lager.

Min tanke var hela tiden att tapetsera byrån, men då den redan hade förborrade hål för knopparna, så tänkte jag att jag måste förhindra att hålen fylls med klister etc. Och det löste jag med – Topz! Me, MacGyver ;)

topz

Topz! En bra lösning för att inte få in klister i lådan :)

Jag skar till tre bitar av tapeten ”Rävdunge” av Hanna Werning, Boråstapeter, som jag hade över från vårt sovrum och tapetserade de tre lådfronterna. Man gör precis som när man tapetserar en vägg: stryker på tapetklister på baksidan av tapeten och använder ett tapetverktyg för att släta ut tapeten helt. Torka bort eventuellt överflödigt klister.

Efter att tapeten torkat lackade jag lådfronterna två gånger med mattlack från Beckers. Detta för att små barnhänder inte direkt ska vara på tapethörnen för att försöka pilla bort den… Hoppas det funkar!

Knoppar var nog det svåraste i hela projektet. Att välja alltså! Maken och jag brukar handla knoppar när vi reser, främst på Anthropologie. Hm, nu när jag tänker efter så…är det nog knopparna som kostat mest på hela byrån. Oops…

tapet

Efter att tapeten hade torkat lackade jag den två gånger med matt lack. Knoppar hade jag i en låda.

Vill ni se slutresultatet?! Klart ni vill! ;) Nu är byrån redo för sonens små söta kläder!

2017-01-22 18.00.13

Ta-da!

Tags: , , , , , , , ,

About the Author ()

Nybliven husägare - ägnar all ledig tid åt renovering och inredning!