Pimpa din IKEA-soffa – så gör du

Filed in Inredningsdetaljer by on 22 februari, 2015 0 Comments
Dela vidare:

Vi har, precis som många andra svenska hushåll, en grå soffa från IKEA i vårt vardagsrum. Vi har soffan Karlstad i tyget Isunda grå. Snygg, enkel och billig, men kanske inte världens roligaste. Inspirerad av flera blogginlägg, bl a detta från Hometalk, om hur man enkelt kan pimpa, och därmed helt förändra, sin IKEA-soffa skred jag till verket.
Mål: snygga ryggstöd med knappar.

bild 2 (1)

Före: IKEA Karlstad i klädseln Isunda grå – lagom rolig.

Nedan förklarar jag, steg för steg, hur du gör:

1) Det allra första du måste göra är att tvätta klädseln, för när väl knapparna är påsydda så är det för sent. Det står att man ska kemtvätta den, men det gick alldeles utmärkt att tvätta den på ullprogrammet, 30 grader.

2) Det material du behöver är en tapetserarnål (ca 15 cm lång), persiennsnöre och knappar klädda i det tyg du vill ha. Bara det! Jag köpte allt mitt material på Tygvaruhuset, till det facila priset 267 kr. (Men då hade jag förstås tur, och de 32 knapparna kostade bara 5 kr/st – winning!). Tips: man kan köpa klädda knappar i just det tyg från IKEA man har på sin soffa på Etsy, t ex här.

bild 5

Allt du behöver! Jag fick allt detta till det facila priset 267 kr.

3) Mät – och mät noga – var du ska sätta knapparna. Jag satte mina yttre 15 cm från vardera kant, och övriga 20 cm ifrån varandra. Åtta knappar på vardera sida av de två kuddarna. Totalt 32 st knappar. Jag markerade var varje knapp skulle fästas med en nål.

bild 1 (2)

Märk ut var knapparna ska sitta med nålar.

4) Klipp persiennsnöret i ca 50 cm långa bitar.

5) Trä snöret genom knappen, och trä sedan båda ändarna av snöret genom tapetserarnålen. Stick nålen rakt igenom kudden, och ut där du har markerat på baksidan.

6) Trä tråden genom baksidans knapp och dra åt. Kolla på båda sidor att du är nöjd med hur det ser ut före du knyter ordentligt. Jag rekommenderar ett dubbelt halvslag om egen part före du fäster.

bild 3 (2)

Two down, one to go! Snyggt va?!

7) Klipp av snöret – klart!

bild 5 (1)

Efter: Voilà! Här är slutresultatet. Vi är supernöjda!

Vi är supernöjda, men hur tycker du att det blev? Har du några tips på andra bra Ikeahacks man kan göra?

Tags: , , , , , , , , ,

About the Author ()

Nybliven husägare - ägnar all ledig tid åt renovering och inredning!