Renovering av AWAB-pall

Filed in Inredningsdetaljer, Renovering by on 24 januari, 2016 5 Comments
Dela vidare:

I höstas köpte jag två AWAB-pallar på en nätauktion med avsikten att renovera dem. Man har ju sett många fina med mönster från Svenskt Tenn som är riktigt fina, och som dessutom säljs dyrt. Äntligen kom jag till skott!

Jag har spanat efter bloggar med instruktioner om hur man gjort, men ingen jag hittade var särskilt utförlig. Låt mig därför berätta hur jag gjorde.

12467967_10153996905220921_1536786370_n

Min nyrenoverade AWAB-pall! Jag är jättenöjd :)

1) Först av allt måste du ta bort den eventuella plastmatta eller annat mönster som finns på pallen.

2) Skruva bort fotstegen.

3) Skär bort fötterna, om det ens finns några. Nya finns billigt på Clas Ohlson.

4) Använd Autosol (även det från Clas Ohlson) för att få bort klisterrester, rost mm. Efterpolera med trasa för att få all krom blänkande och fin. Jag trodde att jag behövde något vassare att skrapa med, men Autosol tog verkligen bort allt. Möjligen kan du behöva en liten spackelspade eller Morakniv för att skrapa bort någon smuts som kanske finns på din pall.

5) När du är nöjd med hur blank och fin din pall är så återstår att skruva ihop den. Kanske är det lättare att göra mallar till fotstegsmönstren före, det avgör du själv.

6) Ta fram papper och gör en mall till de tre ytor du ska sätta nytt mönster på.

7) Det här steget beror helt på vad du har valt att ”klä” din AWAB-pall med. Jag hade turen att få två inplastade tabletter med mönstret elefanter (design Estrid Ericsson) från Svenskt Tenn av LindaK (TACK!) eftersom de inte säljs längre. Jättesynd, då jag helst av allt skulle vilja ha mönstret Manhattan. Ja ja. När jag hade klippt ut dem i rätt storlek limmade jag dem på baksidan och tryckte fast dem på pallen. Jag satte även två tvingar för att hålla dem på plats under tiden de torkade.

8) Resultat – jag är supernöjd! Jag har en pall till, och det lutar åt att det blir en Orla Kiely-tapet på den. Då får jag dock lösa steg 7 på ett annat sätt… Ska jag laminera mina tapetbitar, eller ska jag lacka dem när jag klistart fast dem? Någon som har ett tips?

Tags: , , , , , , ,

About the Author ()

Nybliven husägare - ägnar all ledig tid åt renovering och inredning!
 • Pingback: 24. DIY – renovations of a classic | The Wanderings of a Swede

 • Celinn Ullenius

  Vad för lim använde du dig av? :)

  • http://www.antligenemma.se/ Emma

   Oj…det minns jag inte :(
   Universallim eller Karlssons Klister skulle jag gissa!

 • Sofie Ahlberg

  Hej! Tusen tack för en kanonbra guide. Har du gjort den andra pallen än? Hur gjorde du i så fall med tapeten? Undrar också vilket typ av lim du använde dig av? :)

 • Sofia Eklund

  Ja jättefint och tack för tipset om grejerna på C-O! Undrar också vilket lim du använde. Sitter tabtabletterna kvar? Blir de inte halt på stegen?